top of page

Herken jij het effect van je privé op je werk?

Heel stoer kwam ze binnen. Margreet (42)

Bij de intake gaf ze aan dat er eigenlijk niet zo veel aan de hand was, maar dat haar werkgever het wel een goed idee vond als ze wat coaching zou krijgen.

Mijn eerste vraag was natuurlijk 'wat vind je daar zelf van?' Ze had het idee dat als ze de coachgesprekken niet zou aangaan dat haar baan wel eens op de tocht zou kunnen staan. Dat zou voor haar een verschrikking zijn want ze is wel kostwinner verteld ze. Ze merkt zelf wel dat de laatste tijd anderen steeds het conflict opzoeken met haar en dat ze dat eigenlijk niet zo goed begrijpt, want er is toch niets veranderd? Het maakt haar werk er niet leuker op, maar nu blijkt ook nog dat er mensen over haar geklaagd hebben bij de manager.

Ze triggerde mij op het punt van kostwinner. 'Mag ik vragen hoe jouw privé situatie eruit ziet?' Het blijkt al snel dat haar partner 4 maanden geleden bij haar weg is gegaan. Samen hebben ze 3 kinderen (12, 15, 18) Op dit moment zitten ze ook in een vechtscheiding.

Margreet verteld dat ze blij is dat ze haar werk heeft zodat ze haar gedachten kan verzetten en niet aan al die toestanden thuis hoeft te denken.

Ik prik even door omdat Margreet de neiging heeft vooral vanuit haar denken te praten en het minder heeft over gevoel. 'Wat doet het hele gebeuren rondom de scheiding met jou?' Ze begint met boos worden op haar ex en wat hij allemaal verkeerd heeft gedaan. Vervolgens vraag ik haar nog eens 'wat doet het met jou?' Ze barst in tranen uit en uiteindelijk verteld ze over de pijn die haar dit allemaal doet.

Margreet is al een behoorlijke tijd aan het overleven. Ze luistert niet naar zichzelf maar gaat maar door met klagen over de ander. Dat doet ze dus ook op haar werk. Ineens krijgt ze het inzicht en er volgen meer tranen. Ze heeft zo veel vastgehouden, ook om er voor de kinderen te kunnen zijn en door te gaan met haar werk. Te veel balletjes om hoog te houden.

Er breekt eigenlijk een nieuwe fase aan in Margreet haar leven. Een onbekende fase die ze nog nooit heeft meegemaakt. We spreken af dat het nu tijd is voor Margreet en plannen een aantal coachsessies om te onderzoeken hoe Margreet zelf nu verder wil.

Bij het vertrek zegt Margreet dat ze blij is met haar inzichten, maar nooit had bedacht dat het één (haar privé) het ander (haar werk) zo kan beïnvloeden. De volgende keer komt ze voor zichzelf, en niet meer omdat haar werkgever haar heeft gestuurd.

En zo is elke intake weer anders, en de vraag waar iemand mee binnenkomt maar zelden de vraag waar het echt over gaat.


(De naam Margreet is natuurlijk fictief)47 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page