top of page

Een RETREAT, is dat wel iets voor mij?

Het Engelse woord retreat is in het Nederlands vertaald 'terugtrekken' Dat is ook precies wat de bedoeling is van een retreat.


Misschien herken je dat wel, zeker de laatste tijd, dat je er wel even tussenuit zou willen. Even weg van alles wat er speelt in je persoonlijke leven, je werk, maar ook alle nieuwberichten die zoals ten tijde van de Corona crisis waar we in zitten, ook allerlei frustraties, boosheid, stress, angst en verdriet kunnen oproepen.

We weten allemaal dat het niet gezond is om te lang en te veel onder druk te staan. Alleen dat al zou er voor kunnen zorgen dat je lijf een signaal gaat geven (ziek wordt) dat het tijd is om even af te schakelen. Je lichaam is een mooie spiegel en geeft je genoeg signalen waardoor je wel weet of je wel/niet goed voor jezelf zorgt.


Het is belangrijk dat de plek waar een retreat plaatsvindt vooral rustgevend en prikkelvrij is. Het kan een voordeel zijn als het wat verder weg ligt van waar je je dagelijks begeeft. Veel mensen gaan ook vaker naar het buitenland. Juist in een andere omgeving kun je alle dagelijkse zaken makkelijker van je afzetten, zeker als dat in de stilte van de natuur is. En dan natuurlijk je laptop thuislaten en je telefoon op vliegtuigstand ;)

Vaak zie je dat retreats in kleine groepjes van 6-10 deelnemers plaatsvinden en dat het gemiddeld een week duurt. Ook zijn er verschillende thema's waarom mensen mee gaan.

Doordat je meer rust in je hoofd en lijf krijgt, meer ontspanning, kom je makkelijker bij (nieuwe) ideeën en het gevoel dat je beter weet wat je wilt. Het kan je richting geven of vooral ontspanning, of beiden. Het is maar net waar je behoefte aan hebt. Altijd goed om van te voren met de organisator goed door te spreken wat je behoefte is en of dat haalbaar is.


Sommige mensen hebben het idee dat het altijd stil moet zijn tijdens een retreat. Na een mooi dagprogramma is het natuurlijk ook heel goed mogelijk om met elkaar een heerlijke swing sessie te organiseren en er een feest van te maken. Even lekker uit je bol gaan! Lachen is een van de meest gezonde ontspanners :)


Als je het fijn vindt kun je ook aan een levensplan werken. Weer helder hebben wat je echt wilt en hoe je dat in je leven vorm kunt gaan geven. Mijn ervaring is dat mensen de mooiste plannen maken voor het komende half jaar en dat minstens 85% daarvan ook gerealiseerd wordt. In alle ruimte is het gemakkelijker om te weten wat je wilt, maar ook om beyond te kunnen/durven denken en voelen. Je hebt meer inspiratie. Ook mede door de natuur, je groepsleden en de begeleiding/trainers krijg je veel input.

je kunt niet zeggen dat er 1 soort mensen is wat vooral meegaat naar retreats. Mannen, vrouwen, jonge en oudere mensen. Ook qua achtergrond is het vaak heel divers. Vanaf 18 tot wanneer je de behoefte maar hebt om te blijven ontwikkelen. Het is mooi om te zien dat jong en ouder elkaar fantastisch kan inspireren. Wil je liever alleen met vrouwen of mannen? Ook daar zijn mogelijkheden voor.


Het kan zijn dat er vooraf een programma is, maar het kan ook zijn dat het een volledige stilte week is en er niet gesproken wordt. Dat je uiteindelijk wel gezamenlijk eet en aanbod krijgt waar mooie stilte plekken zijn waar je naar toe kunt. Dan wordt het ook wel eens Visionquest genoemd.

Zelf heb ik jaren reatreats georganiseerd in zuid-Frankrijk. Op mooie historische gemoderniseerde plekken, liefst midden of vlakbij de natuur. Mijn programma's bestaan meestal uit ervaringsgerichte oefeningen die je inzicht geven in je totale leefstijl en hoe jij daar vorm aan wilt geven.


Mijn plan is om dit najaar en zeker begin 2021 weer een retreat te organiseren. Bij veel interesse ook wel meerdere. Dus mocht je interesse hebben houd dan vooral mijn website in de gaten of mail/bel mij met je behoefte. Zo gauw er een groepje van minimaal 6 is kunnen we al gaan!

Wens je toe dat je jezelf een keer een retreat gunt :)


Liefdevolle groet en graag tot ziens,

Jogé
20 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page