top of page

ZinVol Ouder worden

Zinvol ouder worden, hoe doe je dat? 

Waar begint ouder worden eigenlijk?


Zelf merkte ik zo rond mijn 45ste dat ik niet meer zo makkelijk mijn bed uitsprong als een aantal jaren geleden. Kon minder goed tegen een flink avondje stappen en afspraken in de 

avonduren werden op den duur steeds minder interessant omdat ik na een dag werken eigenlijk wel klaar was.


En dan is er ineens dat moment dat de kinderen de deur uitgaan. Bij mij was dat niet heel plotseling ofzo. Dat kwam omdat ik een co-ouderschap had met hun vader. Ik had dus al de ervaring dat de kinderen er de ene week wel waren en de andere niet. En in de vakanties 3 weken op en af. 

En toch was het wel een moment waarop de kinderen vertelden ik ga op mezelf wonen mam. Meestal hoort daar dan ook een periode bij dat ze helemaal zelf willen uitzoeken hoe 

daar vorm aan te geven en dat ze beduidend minder vaak even langskomen of willen delen. Gelukkig kwam dat wel weer terug toen ze die eerste fase hadden gehad.


Een nieuwe fase in je leven. Misschien heb je altijd hard gewerkt en merk je dat er langzamerhand wat meer tijd komt voor jezelf ontstaat? Hoe kan je daar dan vorm aan geven zodat je het gevoel van een zinvol bestaan hebt? Misschien heb je iets aan onderstaande tips!


Fysieke Welzijn:

Ontdek nieuwe vormen van lichaamsbeweging die passen bij je mogelijkheden. Luister naar je lichaam. Wist je al dat yoga ook op een stoel kan?


Kinderen de deur uit, Maar niet uit je leven:

Cultiveer sterke relaties met je volwassen kinderen, gebaseerd op wederzijds respect en volwassen vriendschap.Zoek manieren om actief betrokken te blijven bij hun leven zonder te overheersen. Effectief luisteren en aandacht vindt iedereen fijn. Laat ze weten dat je er altijd voor ze bent.


Mentaal Welzijn:

Houd je geest scherp door nieuwe uitdagingen aan te gaan, zoals leren, reizen of (vrijwilligers)werk. 

Omarm nieuwe technologieën en sociale media om verbonden te blijven met de wereld om je heen.


Levensstijl na Pensioen:

Ontwikkel nieuwe hobby's en passies die je vreugde brengen en voldoening geven. Ga er lekker op uit met vrienden en vriendinnen waarbij je gelijkgestemdheid voelt.

Overweeg de mogelijkheid van deeltijd werk, vrijwilligerswerk of mentor zijn om je ervaring door te geven. Wie zegt dat je na je pensioen niet meer zou kunnen werken? Ik merk dat ik er nog volop van geniet en ga door met het geven van coaching en retreats.


Betekenisvol Werk:

Verken nieuwe carrièremogelijkheden of start een onderneming die gebaseerd is op je passies. Eindelijk voor jezelf beginnen? Helemaal op jouw manier?

Overweeg hoe je professionele ervaring en kennis kunt inzetten voor maatschappelijke bijdragen.


Zingeving:

Reflecteer op levensdoelen en pas ze aan aan de veranderende levensfase. Maak eens een visionboard met de beelden waar jij een heel fijn gevoel bij hebt. Het kan je helpen richting te geven. Onderzoek spirituele of filosofische aspecten van het leven voor diepere betekenis. Of plan eens een afspraak met een coach voor levensvragen om jouw eigen levensfase vorm te geven.


Het pad naar zinvol ouder worden begint met zelfzorg, aanpassing en het omarmen van nieuwe kansen. Elk hoofdstuk van je leven brengt unieke mogelijkheden voor groei en vervulling.

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page